CONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" | DAN BOLD, BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER, REI: "Degeaba avem bani şi proiecte depuse dacă finalmente nu există un grad de realizare foarte bun"

A.I.
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 16 septembrie 2022

Dan Bold

Dan Bold

"Multe dintre schemele aşteptate de mediul de business vor atinge componenta de energie regenerabilă" "Chiar dacă suntem în axa a doua multianuală 2021-2027, de atragere de fonduri nerambursabile, încă nu am scăpat de birocratizare" "România are nevoie de dezvoltare strategică; din punctul meu de vedere există trei piloni - infrastructura, sănătatea şi educaţia"

Degeaba avem bani şi proiecte depuse spre finanţare dacă finalmente nu există un grad de realizare foarte bun, a spus Dan Bold, Business Development Manager în cadrul REI, grup de companii de consultanţă specializate în elaborarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii, atât pe fonduri europene nerambursabile, cât şi prin scheme de ajutor de stat.

Domnia sa a afirmat: "Traversăm cea mai efervescentă perioadă în ceea ce priveşte lansările de scheme, ceea ce este un lucru extraordinar. Dar, în acelaşi timp, aceste scheme trebuie construite prin ghiduri bine ancorate în realitate, permisive, debirocratizate şi care să acomodeze proiecte realizabile. Pentru că degeaba avem bani şi proiecte depuse dacă finalmente nu există un grad de realizare foarte bun".

Dan Bold a adăugat: "Trăim crize multiple, suprapuse, iar criza energiei ne frământă pe toţi într-o măsură sau alta, fie că suntem persoane private sau că suntem în zona economică. Există câteva scheme în pregătire care sunt foarte aşteptate de mediul de business. Iar foarte multe dintre acestea vor atinge componenta de energie regenerabilă. Pentru că este o directivă europeană - green deal - dar şi o necesitate. Trebuie să ne gândim că din octombrie, pentru că multe companii nu vor mai beneficia de compensare, va fi un nou şoc economic pe care agenţii vor trebui să-l suporte. Şi atunci, cu atât mai mare este interesul pentru a accesa astfel de finanţări nerambursabile, care au o componentă de energie regenerabilă".

Conform prezentării reprezentantului REI, în data de 29 septembrie va fi lansată o schemă pentru IMM-uri, în vederea creşterii capacităţii de rezilienţă.

"Degeaba avem bani şi proiecte depuse dacă finalmente nu există un grad de realizare foarte bun"

"Practic, această schemă permite IMM-urilor să îşi modernizeze şi echipeze cu utilităţi operaţiunile. Este o schemă adresabilă în principal industriei alimentare, dar şi altor câtorva coduri CAEN din zona construcţiilor, mijloacelor de transport (...)", a spus Dan Bold.

"Degeaba avem bani şi proiecte depuse dacă finalmente nu există un grad de realizare foarte bun"

"Aceasta este o schemă (care este subsecventă în trei subscheme - două ajutoare de stat şi un minimis) prin care agenţii economici pe de o parte îşi pot developa şi eficientiza energetic clădirile, iar printr-o altă schemă îşi pot crea o capacitate proprie de producţie de energie din panouri fotovoltaice. Interesul este extrem de mare şi suntem convinşi că va fi foarte bine primită de piaţă", a adăugat reprezentantul REI.

Conform prezentării domniei sale, o altă schemă ce va fi lansată probabil luna viitoare este destinată dezvoltării, modernizării şi completării sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale la nivel de judeţ sau la nivel de oraşe/comune.

Dan Bold a adăugat: "Am aplaudat cu toţii iniţiativa Ministerului Economiei de a prelua practic după modelul Ministrului Finanţelor o schemă de ajutor de stat, principalmente adresată investiţiilor în industria prelucrătoare - 300 de milioane de euro pentru început este un buget bun, dar evident că piaţa are nevoie de mult mai mulţi bani. Se pregăteşte undeva în octombrie această lansare şi noi avem în contractare foarte mulţi beneficiari care vor depune proiecte poate de zeci de milioane. Schema este extrem de bine venită şi aşteptată".

Dan Bold: "Mesajul pe care vrem să-l transmitem ţine de debirocratizare"

Reprezentantul REI a atras atenţia asupra birocraţiei, a lipsei interconectărilor între bazele de date ale diferitelor autorităţi, care îngreunează procedurile.

Domnia sa a spus: "Chiar dacă suntem în axa a doua multianuală 2021-2027, de atragere de fonduri nerambrusabile, încă nu am scăpat de birocratizare. Facem proiecte cât mai stufoase. Nu este un domeniu uşor, dar ne place să fim parte din succesul şi din dezvoltarea clienţilor noştri. Vă spunem că nu este puţin lucru să asişti un astfel de client, să vezi că la capătul intervenţiei tale respectiva firmă a dezvoltat o fabrică, a creat locuri de muncă. Este o satisfacţie dincolo de partea pecuniară. Dar sigur că este loc de mai bine, iar mesajul pe care vrem să-l transmitem ţine de debirocratizare. De exemplu, cinci-şase declaraţii care sunt cumva suprapuse şi se pot condensa într-o formă mult mai inteligentă. Pentru că noi nu avem o digitizare a instituţiilor, din lipsa acestor interconectări între baza de date a ANAF-ului, a Registrului Comerţului sau a altor autorităţi de contractare, se cer o mulţime de hârtii şi declaraţii. Dar dacă s-ar digitiza toate platformele acestor instituţii, toate acestea ar fi mult mai simplu de făcut".

Dan Bold a adăugat: "Este o perioadă extrem de prolifică. Este prima dată când sunt zeci de scheme, iar noi în calitate de consultanţi, iar clienţii cu atât mai mult, trebuie să fim foarte selectivi şi foarte bine pregătiţi. În fiecare zi se anunţă câte un grant. Dar din punct de vedere instituţional este loc de mai bine. Am atras atenţia respectuos domnului ministru Boloş - încercaţi să fiţi cât se poate de pragmatici şi empatici. Nu poţi să lansezi astăzi un ghid final, pe nişte proiecte extrem de complexe, iar apoi la trei-patru zile să lansezi o deschidere de apel. Este imposibil. Obiectivul tău ca demnitar şi ordonator de credit sau ca minister de linie, este să deschizi o linie care într-adevăr să îşi atingă scopul. Adică proiectele să fie relativ uşor de înţeles şi aplicat. Altfel se bifează încă o chestie formală, dar care nu şi-a atins scopul".

Conform domniei sale, statul încurajează anumite direcţii strategice, majoritatea proiectelor fiind destinate producţiei. "Dacă ne uităm la ajutoarele de stat, la acordurile emise de-a lungul anilor, în general proiectele încurajează crearea unei capacităţi noi de producţie. O extindere, care are un efect de multiplicare economică mult mai mare, în momentul în care există finanţări nerambursabile care teoretic sunt cu zero costuri adiţionale. Mai vorbim de industria prelucrătoare, unde schema şi iniţiativa domnului ministru Stănescu sunt foarte bine venite. Iar în servicii şi comerţ schemele sunt mai mici şi sporadice".

Nu în ultimul rând, Dan Bold a subliniat că ţara noastră are nevoie de dezvoltare strategică, care din punctul său de vedere trebuie să se bazeze pe trei piloni - infrastructura, sănătatea şi educaţia.

"România are nevoie de dezvoltare strategică. Din punctul meu de vedere, şi al echipei REI, există trei piloni. Infrastructura - dacă ai infrastructura eşti o ţară accesibilă, accesată, dar şi interesantă. De asemenea, poate nu neapărat în ordinea asta, sănătatea şi educaţia. Este esenţial ca poporul să fie educat şi sănătos. Dacă toate aceste trei domenii sunt bine aşezate şi ancorate într-un program program strategic de 15-20 de ani, toate celelalte vin (...). Atenţia şi preocupările noastre ca stat trebuie să se îndrepte către domenii cu adevărat strategice", a spus Dan Bold.

REI este un grup de companii de consultanţă, REI FINANCE ADVISORS, REI INTERNATIONAL CONSULTING şi TOUCHED MARKETING, specializate în elaborarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii, atât pe fonduri europene nerambursabile, cât şi prin scheme de ajutor de stat.

Cu o experienţă de peste zece ani în domeniu, specialiştii REI se adaptează uşor cerinţelor pieţei, cunoscând foarte bine mecanismele fondurilor nerambursabile, şi identifică oportunităţile pentru obţinerea de finanţări din surse interne şi externe. Grupul are peste 1.000 de proiecte finanţate, peste 600 de proiecte implementate şi o rată de succes de 99%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb